RODITELJSKA PODRŠKA KAO DETERMINANTA SAVLADANOSTI PROGRAMA ISTORIJE KOD UČENIKA S LAKOM INTELEKTUALNOM OMETENOŠĆU - Đurić-Zdravković, Aleksandra; Japundža-Milisavljević, Mirjana; Gagić, Sanja (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2013)
Cilj ovog istraživanja je utvrđivanje povezanosti roditeljske podrške sa savladanošću programa nastavnog predmeta Istorija kod učenika sa lakom intelektualnom ometenošću. Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 120 ispitanika oba pola, uz poštovanje kriterijuma za njihov izbor: količnik inteligencije učenika od 51 do 69, kalendarski uzrast od 12 do 15 godina i 11 meseci, školski uzrast od V do VIII razreda i odsustvo neuroloških, psihijatrijskih, emocionalnih i višestrukih smetnji. U istraživanju je korišćna Skala procene roditelјske podrške i Kriterijumski test znanja iz nastavnog predmeta Istorija. Rezultati pokazuju da su majke ispitanika uklјučenije u školski život svoje dece i da im više pružaju podršku nego očevi. Zaključeno je da majčina uklјučenost u učenički školski život, kao i majčina podrška autonomiji značajno poboljšavaju savladanost sadržaja u oblasti istorije. Statistički značajan uticaj očeve uklјučenosti i očeve podrške autonomiji sa savladavanjem programskih oblasti iz istorije nije utvrđen. Dobijeno je da svega 7,6 % ukupne varijabilnosti savladanosti programa istorije može da se objasni majčinom uključenošću u školski život deteta, kao i da se 6,1 % varijabilnosti savladanosti programa istorije objašnjava majčinom podrškom autonomije. Ključne reči: laka intelektualna ometenost, roditeljska podrška, nastavni predmet Istorija