PRODUKCIJA NAPOREDNOSLOŽENIH I ZAVISNOSLOŽENIH REČENICA U NARATIVNIM TEKSTOVIMA DECE OD OSAM I DESET GODINA - Ivanović, Maja (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2013)
Cilj rada je da se registruje i ispita upotreba zavisnosloženih i naporednosloženih rečenica u pisanim radovima učenika drugog i četvrtog razreda osnovne škole, odnosno da se ispitaju moguće razlike u sintaksičkoj složenosti na dvama navedenim uzrastima. Teorijsku podlogu za ovo istraživanje predstavljaju radovi u kojima se ispituje produkcija složenijih sintaksičkih konstrukcija, a naročito zavisnosloženih rečenica čija upotreba predstavlja jedno od ključnih obeležja sintaksičkog razvoja u školskom periodu. Uobičajeno se smatra da upotreba jedne ili više zavisnih klauza u okviru komunikativne rečenice implicira viši nivo sintaksičkog razvoja, dok češća upotreba naporednosloženih rečenica upućuje na nedovoljnu sintaksičku zrelost. Korpus za analizu sastojao se od 44 narativa učenika drugog razreda i 42 narativa učenika četvrtog razreda osnovne škole. Utvrđeno je prisustvo oba tipa složenih rečenica na ispitivanim uzrastima. Naglašenija upotreba zavisnih klauza kod učenika četvrtog razreda upućuje na to da su oni i sintaksički zreliji od učenika drugog razreda kod kojih je češća upotreba klauza u naporednom odnosu. Ključne reči : sintaksički razvoj, pisano izražavanje, složene sintaksičke konstrukcije, sintaksička zrelost