FAKTORSKA STRUKTURA TESTA INTERNET ZAVISNOSTI - Popović-Ćitić, Branislava; Marković, Marija (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2013)
Jedno od aktuelnih pitanja u oblasti proučavanja poremećaja upotrebe interneta odnosi se na validnost i relijabilnost mernih instrumenata. Cilj istraživanja bio je ispitivanje faktorske strukture Testa internet-zavisnosti (Internet Addiction Test – IAT), kao jednog od najstarijih i najkorišćenijih instrumenata u ovoj oblasti. Uzorak je činilo 814 učenika starijih razreda beogradskih osnovnih škola, prosečne starosti 12.9 godina. Eksploratornom faktorskom analizom izdvojena su dva faktora koja zajedno objašnjavaju 46.32% ukupne varijanse. Prvi faktor, koji u objašnjenju ukupne varijanse učestvuje sa 38.47%, definisan je stavkama koje opisuju nemogućnost kontrole u upotrebi interneta i posledice koje nastaju kao rezultat prekomernog korišćenja interneta, dok drugi faktor, koji objašnjava 7.85% varijanse, čine stavke koje ukazuju na preokupaciju internetom, reakciju na deprivaciju i zamenu realnih socijalnih odnosa virtuelnim. Pouzdanost interne konzistencije cele skale, izražena Kronbahovim alfa koeficijentom, iznosi .91. Visoki koeficijenti pouzdanosti zadržavaju se i na supskalama koje predstavljaju faktor, tako da koeficijent pouzdanosti za prvu skalu iznosi .87, a za drugu .85. Dobijeni nalazi diskutovani su u kontekstu eventualnih modifikacija instrumenta i komparirani sa rezultatima inostranih istraživačkih studija provere validnosti i pouzdanosti IAT na specifičnim nacionalnim uzorcima.