Pjer Burdije o kritičkoj i humanističko-emancipatorskoj ulozi sociologije, intelektualaca i novog evropskog društvenog pokreta - Mitrović, Ljubiša (Sociološki pregled, 2020)
Kolaž Burdijevih rasprava i polemika (Signalna svetla ~ Signalna svetla 2) najrečitije ilustruje kako su u njegovom delu organski povezani sociologija saznanja s političkom sociologijom/ odnosno sociologijom simboličke moći; ostvareno jedinstvo teorije i prakse, u težnji da se reafirmiše angažovana uloga poziva sociologa i obnovi uloga intelektualaca i formira novi evropski društveni pokret. Iako je smatrao da danas „nije uvek lako ostvariti ideal kolektivnog intelektualca”, s kojim je težio da se poistoveti, Burdije se nadao da ove njegove kritičke refleksije i polemičke intervencije, kao „upaljena signalna svetla”, mogu da „posluže kao korisno oružje svima onima koji se trude da se odupru neoliberalnoj pošasti... ako ne u nadi da će pokrenuti jednu mobilizaciju... ono barem da će razbiti privid jednoglasnosti koja čini suštinu simboličke slike dominantnog diskursa” (Bourdieu, 2019, str. 41–42).
Keywords: sociologija; neoliberalizam; globalizacija; simbolička moć; intelektualci; evropski društveni pokret; Pjer Burdije