Obrazovanje u društvenom kontekstu - Kostić, Tatjana (Sociološki pregled, 2020)
Obrazovanje i udžbenici uvek su povezani s društvenim kontekstom. Društveni kontekst koji je od kraja Drugog svetskog data do danas uticao na obrazovanje i udžbenike u Srbiji počivao je na socijalističkom i postsocijalističkom kulturnom obrascu. Informatičko društvo je neizostavno uticalo na kulturu i obrazovanje. U radu se analiziraju promene koje su uticale da se obrazovanje i udžbenici izmene. Rezultat je da obrazovanje i udžbenici trpe uticaje društva, ali i društvo trpi njihov uticaj. Zaključak je da bez podizanja nivoa obrazovanja ne može da se sačuva srpska kultura i društvo koje je u njoj oličeno, niti može biti društvenog progresa; najefikasniji način da se ostvari boljitak jeste kreiranje udžbenika koji bez obzira na česte promene kulturnih obrazaca moraju da budu čuvari obrasca kulture.
Keywords: obrazovanje; udžbenik; kulturno-obrazovna politika; kulturni obrazac; obrazac kulture