Institut kao kontrainstitucija - Avramović, Zoran (Sociološki pregled, 2020)
Naučnoj i široj javnosti, Institut za filozofiju i društvenu teoriju iz Beograda (dalje: IFDT) poklonio je knjigu o sebi: samoimenuje se kao kontrainstitucija čiji koreni sežu do skupa na Bledu 1960. i kritike teorije odraza. Reč je o knjizi: Građenje jedne kontrainstitucije: istorija Instituta za filozofiju i društvenu teoriju (latinica), septembar 2019. godine. Ova publikacija, koja se šalje u biblioteke i tako ostaje svedočanstvo vremena, predstavlja karakter jedne, trebalo bi, naučne institucije. (Dodaje se u javnim nastupima saradnika i „institucionalna neposlušnost” kao karakteristika IFDT). Tri dela ove knjige privlače pažnju: 1) značenje kontrainstitucije, 2) istorija IFDT (ili predistorija od 1960. do danas), 3) uloga direktora dr Petra Bojanića.