Uloge nastavnika u školi digitalnog doba - Nikolic, Ivko Aleksandar; Banđur, Veljko R; Martinović, Dragan (Sociološki pregled, 2020)
Savremene promene u školi, naročito nastava orijentisana na učenika, od nastavnika zahtevaju i nove uloge u digitalizaciji nastavnog procesa. Da bi odgovorio na nove izazove u nastavi, nastavniku je potrebno da poseduje više različitih digitalnih kompetencija. U tu svrhu sprovedeno je istraživanje čiji je cilj bio da se utvrde stavovi nastavnika o značaju digitalnih kompetencija za uspešnu realizaciju nastave. Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 566 nastavnika razredne i predmetne nastave u Srbiji. U istraživanju je primenjena Likertova skala stavova. Podaci su obrađivani korišćenjem deskriptivnih statističkih postupaka. Rezultati istraživanja pokazuju da senove uloge za koje treba steći odgovarajuće kompetencije zasnivaju na sticanju sposobnosti u: integraciji elektronskog učenja u sistemu školskog proučavanja i učenja, sposobnosti korišćenja elektronskih izvora u nastavnom procesu, sposobnosti primene elektronskih uređaja i medija u nastavi, sposobnosti primene evropskih informatičkih standarda. Dobijeni rezultati mogu predstavljati pouzdanu osnovu, kreatorima obrazovnih politika, u modelovanju kvalitetne škole i delotvorne nastave koja bi svakog učenika vodila do uspeha prema njegovim individualnim mogućnostima.
Keywords: nastavna tehnologija; digitalne kompetencije; uloga nastavnika; nastavni proces; učenik