Teorija racionalnog izbora – ograničenja i alternative - Krstić, Miloš S (Sociološki pregled, 2020)
U fokusu rada nalaze se neki osnovni uvidi i ideje teorije racionalnog izbora koja predstavlja „srž” savremene ekonomske teorije. Teorija racionalnog izbora je, takođe, „centar” moderne političke nauke i upotrebljava se u raznim drugim naučnim disciplinama, kao što su: sociologija, filozofija, politikologija, psihologija i slično. Postoje dva glavna cilja ovog rada. Jedan je da se ukaže na ograničenja teorije racionalnog izbora kao jedne od teorija ekonomskog ponašanja (i donošenja odluka). Drugi cilj je da se analiziraju psihološki programi istraživanja heuristika i pristrasnosti u bihevioralnoj ekonomiji i da se sagleda značaj alternativnih koncepata, modela i teorija sa stanovišta unapređenja razumevanja ekonomskog i društvenog ponašanja.
Keywords: ograničena racionalnost; proceduralna racionalnost; ekološka racionalnost; homo heuristicus; heuristike; kognitivna pristrasnost; teorija racionlnog izbora