1989. godina u Čehoslovačkoj kroz oči Hane Arent: amoderna nerevolucija - Kusá, Dagmar; Griffith, James (Sociološki pregled, 2019)
Ovaj esej proučava status događaja iz 1989. godine u Čehoslovačkoj iz arentovske perspektive, usredsređujući se na to da li se oni kvalifikuju kao revolucija ili, precizno rečeno, moderni događaj. Po Hani Arent, revolucije su izrazito moderne po tome što ravnomerno šire slobodu svih ljudi, a to širenje je zamislivo zbog toga što se istorija može smatrati pravolinijskom i zato što se nove ideje mogu uvesti u sekularni svet. Ostavljajući na stranu važnost nasilja kao kriterijuma, otkrivamo da 1989. godina u Čehoslovačkoj ne ispunjava ostale kriterijume, niti ima smisla nazivati je modernom ili postmodernom. Stoga tvrdimo da je to „amoderni“, nerevolucionarni događaj. U zaključku nalazimo da je njegova amodernost i razlog što nije mogla da bude revolucija.
Keywords: The Velvet Revolution||; ||Plišana revolucija; Hannah Arendt||; ||Hana Arent; revolution||; ||revolucija; modern; postmodern||; ||moderna; postmoderna