Neoliberalna i postliberalna Evropa - Koljević Griffith, Bogdana N. (Sociološki pregled, 2019)
Pitanje uzroka i posledica 1989. razmatra se kao pitanje razvoja i efekata neoliberalne Evrope. Obrazlaže se kako je reč o procesu gubitka suvereniteta i političkog subjektiviteta tj. o promociji individualističkog atomizma i ideologije „ljudskih prava“ koja, pored ostalog, završava i u „humanitarnom invervencionizmu“. Binarni set relacija između „totalitarizma“ i „demokratije“, kao i prateći pojam „tranzicije“, obezbedili su prevlast liberalizma na praktično svim nivoima dok je na geopolitičkoj ravni ovaj konstrukt korespondirao sa hegemonijom SAD u Evropi – što se ponajbolje uočava na primeru EU. Pored neoliberalnog, uticaj na ove procese imao je i postmoderni diskurs. U zaključku se apostrofiraju jednakost, istinska demokratija i povratak državi kao osnove postliberalne Evrope 21. veka.
Keywords: neoliberalism||; ||neoliberalizam; sovereignty||; ||suverenitet; political subjectivity||; ||politički subjektivitet; true democracy||; ||prava demokratija; Europe||; ||Evropa