Sukobi u industrijskim organizacijama i tranzicija: slučaj Srbije - Šljukić, Marica N.; Šljukić, Srđan Lj. (Sociološki pregled, 2019)
Sklop eksternih i internih tranzicijskih činilaca nije tokom vremena uticao samo na devastaciju srpske industrije, nego je u preostalim i novoformiranim industrijskim organizacijama uslovio niz organizacionih promena. U tekstu je pažnja fokusirana na činioce koji su doveli do promene položaja i smanjenja moći industrijskih radnika i uticali na njihov odnos prema sukobima u organizaciji. Oslanjajući se na empirijske podatke iz 2001. i 2011-2013. godine, a polazeći od pretpostavke da je moguće očekivati tolerisanje postojanja sukoba kao takvih i njihovu regulaciju u industrijskoj sferi (što je praksa u razvijenim kapitalističkim društvima), u tekstu se proverava da li su i u kojoj meri sukobi u industrijskim organizacijama u Srbiji institucionalizovani.
Keywords: transition||; ||tranzicija; Serbia||; ||Srbija; industrial organizations||; ||industrijske organizacije; conflict||; ||sukob; institutionalization||; ||institucionalizacija