Kriza profesionalnog novinarstva u tranzicionom društvu Srbije - Milutinović, Irina R. (Sociološki pregled, 2019)
Procesi demokratske tranzicije medijskog sistema u Republici Srbiji pokrenuti su sa političkim promenama 2000. godine i odvijaju se kroz normativnu harmonizaciju sa regulatornim okvirom EU. Ove procese snažno determinišu i promene koje se odvijaju u sferi informacionih i komunikacionih tehnologija. Cilj ovog istraživanja je da razmotri stanje u profesionalnom novinarstvu dve decenije posle otpočinjanja medijske tranzicije u Srbiji. Samoregulatorni mehanizmi i naročito profesionalni etički kodeks, kao njihov imanentni deontološki normativ, posmatrani su kao instrumenti za emancipaciju novinarske profesije u krhkom demokratskom okruženju. Istraživanje pokazuje zašto samoregulatorni instrumenti nisu uspeli da osiguraju integritet novinarske profesije u procesu medijske tranzicije.
Keywords: journalism||; ||novinarstvo; code of ethics||; ||etički kodeks; profession||; ||profesija; media transition||; ||medijska tranzicija; Republic of Serbia||; ||Republika Srbija