Starenje u Srbiji: percepcije i iskustva lica u domovima za stare - Lukić, Vesna M.; Stojilković Gnjatović, Jelena N. (Sociološki pregled, 2019)
Starenje stanovništva u Srbiji je proces sa izraženim uticajima na različite društvene sfere. Paradigma aktivnog starenja naglašava koliko je značajno da stariji stanovnici vode zdrav i produktivan život. Cilj rada je da se istraži praksa aktivnog starenja institucionalizovanih starijih lica, uzimajući u obzir njihove sociodemografske karakteristike i migracionu istoriju. Kao kvalitativna istraživačka metoda korišćen je polustrukturirani intervju, kako bi se otkrila iskustva i stavovi 27 starijih ispitanika smeštenih u staračkim domovima po pitanju njihovih dnevnih aktivnosti i prilagođavanja na proces starenja. Vredne uvide u temu dala su i zapažanja socijalnih radnika zaposlenih u ovim institucijama. Prema rezultatima istraživanja, dnevna rutina starijih zavisi od njihovih ličnih sposobnosti, zdravstvenog i bračnog statusa kao i migracione istorije. Nalazi ukazuju da institucionalni okvir ne mora da predstavlja kočnicu za aktivno starenje, što može biti od značaja za moguće pravce daljih istraživanja ali i odgovarajuće politike i mere.
Keywords: active ageing||; ||aktivno starenje; nursing homes||; ||domovi za stara lica; retirement return migration||; ||povratne migracije penzionera; Belgrade||; ||Beograd