Tržište i mediji na digitalnoj platformi (dobre i loše strane digitalizacije) - Branković, Srbobran (Sociološki pregled, 2020)
Cilj rada je da ukaže na dobre i loše strane promena nastalih na tržištu i u medijima s nastankom digitalizacije.Analiza polazi od činjenice 1) da tržište i mediji digitalizacijom dobijaju snažnu alatku koja daje mnoge pogodnosti u odnosu na predinternetsko doba, ali i od činjenice 2) da ta alatka ima i svoju slabu stranu. Istraživanja pokazuju da na toj istoj, digitalnoj platformi, milioni ljudi često zapadaju u zavisnost a posledično tome i u depresiju.U radu su najviše korišćene metode analize, posebno „analize osećanja” i analize sadržaja, kao i sinteze.Zbog tako snažnih i dubokih promena nužno je analizirati društvene tokove i posledice tih promena. To se naročito odnosi na zavisnost od društvenih mreža i medija.
Keywords: digitalizacija; tržište; mediji; društvene mreže; analiza osećanja