Činioci socijalnog uključivanja starijih osoba u Beogradu - Vesić, Zoran; Perišić, Natalija D.; Jakšić, Ivana (Sociološki pregled, 2020)
Socijalno uključivanje i socijalno isključivanje starijih osoba predstavljaju koncepte čija je operacionalizacija novijeg datuma. Cilj ovog rada je analiza činilaca socijalnog uključivanja starijih na primeru Beograda. Zbog toga je tokom 2019. godine sprovedeno istraživanje metodom upitnika u kom je učestvovala 781 starija osoba s teritorije Beograda. Ispitivane su dimenzije zdravlja, životnog standarda i finansijskih prilika, kao i kvaliteta života i društvene participacije. Osnovni nalazi ukazuju na negativnu povezanost godina života sa svim ishodima koji su mereni; pozitivnu povezanost obrazovanja sa subjektivnom procenom kvaliteta života i objektivnom merom društvene participacije u zajednici; te na odsustvo rodnih razlika u zavisnim varijablama, sa izuzetkom mobilnosti.
Keywords: starije osobe; socijalno uključivanje; socijalno isključivanje; zdravlje; društvena participacija