Toma semafordžija - Djordjevic, Dragolјub (Sociološki pregled, 2020)
Sociološki portret Roma Tome Semafordžije, perača šoferšajbni na jednoj od centralnih raskrsnica grada Niša. On jeste zanimljiva figura, gradski lik, puki sirotan, vrlo pronicljiv, veoma pribirljiv, malkice spadalo, donekle nevoljnik i strašljivko, protežiran od zaštitnika; ima omeđenu teritoriju delatnosti, ume sa četkom od detinjstva, radi ono što voli da bi preživeo, prilično zarađuje, mnogi mu zavide. On ne mami sažaljenje, retko ko ga stigmatizuje, nije drznik ni ljutiša, ne natura se i ne protestuje, zanimanje mu je potcenjeno a nimalo nije lako, nije aljkavko i ne fušari u poslu, ne voli škrtice, ne dreždi na semaforu niti tutuniše. Toma Semafordžija je perjanica među stakloperačima, nadrasta obične perače koje svakodnevno srećemo po srpskim varošima. Nije otkrivalac posla zvanog brisač šoferšajbni – on je samo najbolji izdanak tog roda, idealni tip.
Keywords: Rom; perač šoferšajbni; raskrsnica; semafor; Srbija