Humanistički izazovi savremenog društva - Marković Savić, Olivera S. (Sociološki pregled, 2020)
U raljama tranzicije: između sunovrata i alternative (Pledoaje za tranziciju tranzicije i alternativno društvo), delo sociologa, profesor emeritusa Univerziteta u Nišu, daje analitički doprinos protivurečnostima društvene tranzicije. Autor temelji društvenu kritiku dehumanizovane neoliberalne tranzicije i nudi perspektivu nauke o društvu u aktuelnim domaćim i svetskim uslovima i izazovima. U fokusu analize nalazi se loše stanje privrede u Republici Srbiji sa naglaskom na problemima zavisne modernizacije, klasne polarizacije i destrukcije socijalne države. Pored analize navedenih problema autor predlaže ulogu sociologije kao humanističke kritike savremenog društva.
Keywords: tranzicija; neoliberalizam; društvena struktura; socijalna država