Katolička reforma: ka modernoj simbiozi religije i politike - Elezović, Dalibor M.; Kocić, Marija V. (Sociološki pregled, 2020)
U radu se razmatra katolička reforma kao period promena u Rimokatoličkoj crkvi u 16. i 17. veku, kojima se ona suprotstavljala reformaciji, i koja je sadržala simbiozu religije i politike. Na putu konsolidacije Rimokatolička crkva se nije opredelila za jevanđeoski pristup, te je stoga značajan deo svojih mera sprovela upravo političkim sredstvima, koja su nekada bila agresivna a nekada sofisticirana. Značajni aspekti reforme bili su bliži političkim akcijama nego unutrašnjoj obnovi i reorganizaciji, takvim merama Rimokatolička crkva je pokušavala da se konsoliduje i zaštiti od protestantizma.
Keywords: Katolička reforma; religija; politika; katolicizam; protestantizam