Ispitivanje povezanosti postignuća učenika u oblasti prirodnih nauka i njihovog naučnog self-koncepta posredstvom Butstrep metode - Miščević Kadijević, Gordana M.; Mandić, Danimir P. (Sociološki pregled, 2019)
U radu će biti prikazan specifičan istraživački pristup koji bi trebalo češće koristiti u oblasti društvenih nauka. Problem istraživanja ticao se povezanosti dve varijable kada se u analizu uključi treća varijabla i odstrani njen uticaj na polazne varijable. Predmet istraživanja odnosio se na povezanost postignuća učenika u oblasti prirodnih nauka i njihovog naučnog self-koncepta kada se kontroliše uticaj procene učitelja o nivou korišćenja istraživačkog pristupa u nastavi koju realizuje. Kako bi ta povezanost bila istražena analizirani su podaci nedavno realizovane međunarodne studije TIMSS za četvrti razred osnovne škole na novou zemalja učesnica, a u cilju dobijanja što pouzdaniji rezultat, korišćena je butstrep metoda kojom su generisani intervali poverenja za razmatrane korelacije. Ustanovljeno je da se polazna negativna povezanost anulirala uključivanjem treće varijable. U zaključnim razmatranjima date su preporuke za unapređivanje istraživačke prakse u našoj sredini.
Keywords: pedagogical research||; ||pedagoška istraživanja; bootstrap method||; ||butstrep metoda; achievement||; ||postignuće; self-concept||; ||self-koncept; TIMSS||; ||TIMSS