Bezbednosni rizici klimatskih promena: studija slučaja Beograda - Cvetković, Vladimir M.; Tomašević, Katarina S.; Milašinović, Srđan M. (Sociološki pregled, 2019)
Polazeći od negativnih uticaja klimatskih promena, cilj kvantitativnog istraživanja predstavlja ispitivanje modela za predikciju uticaja demografskih i socio-kulturnih faktora na stavove građana o bezbednosnim rizicima klimatskih promena. Korišćenjem metode slučajnog uzorka, u toku 2019. godine, sprovedeno je anketiranje građana na centralnom gradskom trgu u Beogradu i obuhvaćeno je 438 ispitanika. Rezultati istraživanja pokazuju da je koncipirani predikcioni model statistički značajan, kao i da na stavove ispitanika utiču različiti prediktori od kojih su najznačajniji nivo obrazovanja, godine starosti i pol ispitanika. Polazeći od dobijenih rezultata istraživanja, potrebno je osmisliti i implementirati edukativne programe unapređivanja svesti građana o negativnim implikacijama klimatskih promena.
Keywords: security||; ||bezbednost; risks||; ||rizici; climate change||; ||klimatske promene; research||; ||istraživanje