Društvo i sukob - Pavlović, Nikola R. (Sociološki pregled, 2019)
Tekst predstavlja kritički osvrt na knjigu Srđana i Marice Šljukić, autore koji ističu da doprinos sociologije i sociologa u rešavanju sukoba jeste prilično potcenjen i da biva redukovan samo na poimanje Marksove klasne borbe. Upravo ova zanemarenost socioloških uvida o sukobima opredelila je autore da deo svoje naučne aktivnosti posvete ovoj temi. Autori su u svojoj studiji prikazali ideje jednog značajnog dela mislilaca, od kojih većina ne pripada glavnom toku sociologije, ali i istražili određene društvene sukobe na načine koji su im bili dostupni u datim okolnostima.
Keywords: sociology of social conflicts||; ||sociologija društvenih sukoba; culture and conflicts||; ||kulture i sukobi; conflicts of civilizations||; ||sukobi civilizacija; globalization||; ||globalizacija; Serbian industry||; ||srpska industrija; myths and conflicts||; ||mitovi i sukobi