Nastava novinarske stilistike u svetlu sociologije medija - Spasić, Jelena Lj. (Sociološki pregled, 2019)
Nastavu novinarske stilistike posmatramo kao deo obrazovanja za korišćenje medija i zadovoljavanje kulturnih potreba pojedinca. Medijska pismenost zahteva različita interdisciplinarna znanja, u koje spada i sposobnost uočavanja ekspresivnih sredstava, odnosno stila određenog novinskog žanra. U radu dajemo detaljan i kritički prikaz nastave novinarske stilistike u osnovnoj i srednjoj školi i ukazujemo na mogućnosti primene novijih teorijskih saznanja iz oblasti lingvostilistike i funkcionalne stilistike.
Keywords: media sociology||; ||sociologija medija; education||; ||obrazovanje; media literacy||; ||medijska pismenost; journalistic stylistics||; ||novinarska stilistika; journalistic genres||; ||novinarski žanrovi