Percepcija međunacionalnih odnosa kroz prizmu bezbednosti Republike Srbije - Radončić, Hajradin M.; Karović, Samed M.; Jeftić, Zoran S. (Sociološki pregled, 2019)
U radu se analiziraju međunacionalni odnosi u Republici Srbiji koji mogu imati uticaj na bezbednost Republike Srbije.Cilj rada je da se sagledaju i objasne elementi relevantni za sistem bezbednosti iz ugla međunacionalnih odnosa kroz stavove pripadnika crkava i verskih zajednica.Istraživanje je obavljeno kroz anketno ispitivanje i usmerene orijentacione intervjue sa predstavnicima islamske zajednice na prostoru Republike Srbije, gde žive stanovnici ove zajednice,sa predstavnicima državne uprave, lokalnih i regionalnih vlasti.
Keywords: security||; ||bezbednost; international relations||; ||međunacionalni odnosi; Serbian Orthodox Church||; ||Srpska pravoslavna crkva; Islamic community||; ||islamska zajednica