Neurotični poremećaji kod mladih u postmodernom društvu - sociološki i psihološki aspekti - Veljković, Jasna J.; Stojimirović, Maja B. (Sociološki pregled, 2019)
U radu će se razmatrati uticaj socio-ekonomskih i psiholoških činilaca na neurotični poremećaj, kakav se u sadašnjem socio-kulturnom kontekstu manifestuje kod mladih u Srbiji. Ovaj fenomen biće prikazan kroz reinterpretaciju klasičnih i novijih socioloških i psiholoških teorija koje počivaju na ideji socijalnog konstruktivizma, posmatran kroz prizmu transformacijskih procesa kroz koje prolazi srpsko društvo. Cilj rada je da se predstave elementi i mehanizmi kojim postmoderno društvo konstruiše društvenu realnost, čime se menja i samo značenje i priroda manifestacije neuroze kod mladih. U metodološkom smislu, analiza se oslanja, osim na spomenute teorijske koncepte, i na Morenovu teoriju uloga, psihodramu i sociodramu. U radu će biti predstavljene bazične psihodramske i sociodramske metode i tehnike, kao i značaj njihove praktične primene u radu sa neurotičnim poremećajem kod mladih. Neurotični poremećaj kod mladih tumačiće se kroz različite vrste socijalnih i psiholoških tranzicija: Ad.1. Tranziciju u odraslost; Ad.2. Tranziciju od bolesti ka zdravlju; Ad.3 Socio-ekonomsku tranziciju i njene posledice po mlade u Srbiji. Fokus u prvom delu rada je na tumačenju veze između postmodernog selfa, adolescentne krize i neurotičnog poremećaja. Drugi deo rada ukazuje na prednosti praktične primene psihodrame i sociodrame u radu sa mladima sa neurotskom simptomatologijom. U zaključku, istaknute su prednosti primene psihodrame i sociodrame u prevenciji i tretmanu neurotičnog poremećaja kod mladih, što predstavlja odgovornost, ne samo pojedinca i njegove porodice, već i društva u celini.Ključne reči: mladi, neurotični poremećaj, postmoderni identitet, self, grupna psihoterapija