Adikacija: bolest i/ili socijalni konstrukt - Zobenica, Adela J. (Sociološki pregled, 2019)
Rad se bavi konceptom adikcije i njegovom dekonstrukcijom. Različiti su pristupi njegovog sagledavanja: kao bolesti, poroka, greha, kriminalnog ponašanja, socijalne konstrukcije, slabosti karaktera, genetski uslovljenog stanja ili njihovih kombinacija. Prikazujemo razvoj socijalne misli o adikciji u istorijskom i kulturnom kontekstu i tako ulazimo u „zvanični pogled na adikciju“ koji je suštinski biomedicinski model. Nedoslednostima koje iz njega izlaze, „vraćamo“ adikciju u socijalni kontekst, oblikujemo nova značenja i razmatramo budućnost koncepta. U zaključku predlažemo mogućnost prevazilaženja dihotomije iz naslova rada sa aspekta njihove praktične primene.Ključne reči: adikcija, medikalizacija, nedoslednosti biomedicinskog modela.