Suprotstavljenost etničkih interesa kao jedan od ključnih uzroka raspada Jugoslavije – umesto uvodnika - Miladinovic, Slobodan M. (Sociološki pregled, 2019)
Jugoslavija je stvorena 1918. godine pod imenom Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca. Još pre njenog stvaranja se vodila diskusija oko toga da li ona treba da bude unitarna država jednog naroda sa tri plemena ili federacija ravnopravnih naroda. U periodu između dva rata država je bila unitarna da bi po završetku Drugog svetskog rata postala federativna republika. Po stvaraju zajedničke države postojala je stalna suprotstavljenost između pojedinih naroda i njihovih političkih elita a posebno je bilo vidno rivalstvo između Srba i Hrvata koje je povremeno eskaliralo u otvorene sukobe. Tokom vremena su se nacionalni odnosi komplikovali. U posleratnom periodu je istraživanjima utvrđeno visoko prisustvo etničkih stereotipija, distanci i predrasuda. Bilo je više pokušaja da se one dovedu u ravnotežu, kroz stvaranje jugoslovenske nacije posle šestojanuarske diktature, preko zajednice ravnopravnih naroda i narodnosti, posle Drugog svetskog rata, forsiranja ideologije bratstva i jedinstva naroda i narodnosti pa sve do otvorenog zagovaranja teze o razdruživanju i stvaranju nezavisnih nacionalnih država. Konačni raspad Jugoslavije se može oceniti pre kao rezultat etničkih protivrečnosti nego ekonomske nerazvijenosti.Ključne reči: Jugoslavija, nacionalni odnosi, jugoslovenstvo, ideologija, politička elita