Društveno-političko uređenje Jugoslavije kao sistemski uzrok njenog raspada - Bazić, Jovan R. (Sociološki pregled, 2019)
Uzroci koji su uticali na raspad Jugoslavije su mnogobrojni. Njima se u literaturi pridaje različit značaj ali se u ovom radu osobita pažnja posvećuje društveno-političkom uređenju zemlje, koje se vidi kao sistemski uzrok njenog raspada. Još u procesu stvaranja jugoslovenske države došli su do izražaja nesporazumi po pitanju njenog uređenja, koji će kasnije generisati političke krize i podsticati različite ideje o preuređenju Jugoslavije, pa i njenom rušenju. Ovo pitanje je kontinuirano proizvodilo konflikte u zemlji i jugoslovenskoj političkoj emigraciji, koji su došli do izražaja naročito nakon Titove smrti u vreme velike društveno-političke i ekonomske krize u zemlji. To je bila povoljna okolnost za razbijanje Jugoslavije u čemu su odlučujuću ulogu imali međunarodni činioci.
Keywords: Yugoslavia||; ||Jugoslavija; Serbia||; ||Srbija; causes of disintegration||; ||uzroci raspada; socio-political regulation||; ||društveno-političko uređenje