Etnički i religijski identiteti u Socijalističkoj Federativnoj Repulici Jugoslaviji - Matevski, Zoran D.; Matevska, Dushka N. (Sociološki pregled, 2019)
Socijalizam kao politički sistem, utemeljen na vrhovnoj vlasti partije, koji se oslanja na kolektivizam, pokušao je da izbriše sve razlike između društvenih grupa u SFRJ. Marksistička ideologija je imala u načelu negativan stav prema religiji, što je dovelo do slabljenja religoznog identiteta stanovništva Jugoslavije. S druge strane, stvaranje Jugoslavije, u velikom delu je ometalo razvoj etničkog identiteta. Stoga je državni identitet maksimalno pojačan među građanima SFRJ. Tako je formirano jedno nadnacionalno društvo bez državne religije. Time su praktično primenjeni principi etničke i religiozne tolerancije, oslanjajući se na bratstvo i jedinstvo naroda i narodnosti, kao na najviši ideal.
Keywords: ethnic identity||; ||etnički identitet; religious identity||; ||religijski identitet; state identity||; ||državni identitet