Kulturna politika jugoslovenskog samoupravljanja: idejno-vrednosne osnove i modaliteti - Kolarić, Vladimir M.; Vukićević, Vuk B. (Sociološki pregled, 2019)
U radu se ukazuje na značaj koji je kultura imala u projektu jugoslovenskog socijalističkog samoupravljanja i istražuju se, u prvom redu, doktrinarna tumačenja kulture kao resora, integrativnog faktora društveno-političkog sistema i idejno-vrednosnog regulatora. Istražuju se različiti modaliteti kulturne politike u kontekstu socijalističkog samoupravljanja i predlaže model njihove klasifikacije, kojim bi jasnije mogle da se osvetle osobenosti kulturne politike socijalističkog samoupravljanja i sagleda njihova relevantnost za naše vreme. S obzirom na shvatanje kulture kao integralnog dela projekta izgradnje socijalističkog samoupravnog društva, koji ujedno predstavlja i njegovu „srž”, neuspeh projekta jugoslovenskog socijalističkog samoupravljanja bi mogao da bude posmatran ne kao pre svega politički ili ekonomski, nego kao neuspeh na planu kulture.Ključne reči: socijalističko samoupravljanje, kultura, kulturna politika, Jugoslavija.