O Jugoslaviji neposredno uoči njenog nastanka: Nikola Pašić i britanski premijer Dejvid Lojd Džordž o budućoj jugoslovenskoj državi 15. oktobra 1918. - Sovilj, Milan P. (Sociološki pregled, 2019)
U studiji se razmatra susret predsednika srpske vlade Nikole Pašića i britanskog premijera Dejvida Lojda Džordža u Londonu, 15. oktobra 1918. godine. Dvojica državnika su tom prilikom iskazala svoje poglede ka situaciji na teritoriji, gde se očekivao nastanak jugoslovenske države. Iz Pašićevih stavova je jasno proisticalo, da je odlučujuća uloga u procesu ujedinjenja Srba, Hrvata i Slovenaca trebalo da pripadne Srbiji. Lojd Džordž je, međutim, naglašavao drugi bitan momenat budućeg ujedinjenja – stav lokalnog jugoslovenskog stanovištva na teritoriji Austrougarske. Složena politička dešavanja i proces raspada Austrougarske nisu ostavila puno prostora za ostvarenje težnji Nikole Pašića, ali isto tako i za isticanje stava lokalnog stanovništva, o kome je govorio Lojd Džordž.
Keywords: World War One||; ||Prvi svetski rat; Yugoslav state||; ||jugoslovenska država; unifcation||; ||ujedinjenje; Nikola Pašić||; ||Nikola Pašić; David Lloyd George||; ||Dejvid Lojd Džordž