Nacionalno-internacionalna dijalektika Sime Markovića - Antolović, Michael T.; Marković, Saša S. (Sociološki pregled, 2019)
Sima Marković je najznačajniji srpski intelektualac komunističkog pokreta međuratne Jugoslavije. Svoja ideološka ubeđenja Marković je razvijao putem iscrpnog proučavanja svih nosećih pitanja društvenog razvoja. Njegov odnos prema ekonomiji, političkom i nacionalnom pitanju proisticao je iz težnje da ostane dosledan osnovama marksističkog učenja uz istovremeno preispitivanje postojećih saznanja u vezi sa njim. U svojim stavovima, uprkos isticanja ideoloških uporišta, Marković je često bio originalan. To je zadovoljavalo njegov istraživački duh, ali je i otvaralo prostor za sumnju u podređenost ideološkom, a pre svega partijskom i liderskom autoritetu. Njegovi stavovi o nacionalizmu u odnosu na internacionalni karakter komunističkog pokreta su noseća tema rada.
Keywords: Sima Marković||; ||Sima Marković; nationalism||; ||nacionalizam; communism||; ||komunizam; Yugoslavia||; ||Jugoslavija