Stipendisti školovani u inostranstvu: povratnici u akademskoj zajednici u Srbiji - Vasojević, Nena, A.; Krnjaić, Zora T.; Kirin, Snežana D. (Sociološki pregled, 2018)
Rad se bavi našim visokoobrazovnim kadrovima koji su se kao stipendisti postakademskih studija usavršavali u inostranstvu, a potom vratili i zaposlili u Srbiji. Cilj rada je da sagleda kako ova grupa povratnika zaposlenih na fakultetima i naučnim institutima u Srbiji procenjuju svoje iskustvo usavršavanja u inostranstvu. U anketnom istraživanju prikupljeni su podaci o procenama povratnika o tome u kojoj meri smatraju da im je to što su se školovali u inostranstvu značilo da se zaposle u Srbiji, koliko imaju prilike da primene stečena znanja i učestvuju u odlučivanju na svom radnom mestu i koliko se osećaju drugačijim od svojih kolega koji su se školovali i sve vreme radili u zemlji. Kako bi potpunije sagledali položaj povratnika, posebnim upitnikom prikupljene su i procene njihovih kolega o ovim pitanjima.Ključne reči: visokoobrazovani, stipendisti, migracije, povratnici, akademska zajednica