Između Prve i Druge Srbije: o političkoj i klasnoj dimenziji hip-hop supkulture u Srbiji - Kovačević, Predrag S. (Sociološki pregled, 2018)
Rad se bavi problematikom hip-hop supkulture u Srbiji. Cilj rada je razumevanje njenog nastanka i razvoja kao i mapiranje njene političke kompozicije. Analiza se zasniva na studijama kulture kao teorijsko-metodološkom okviru (Hall, 1980). Hip-hop poezija i simbolička značenja prepoznatljivih elemenata ove supkulture analiziraju se s posebnim osvrtom na klasne i političke dimenzije. Razvoj hip-hop supkulture podeljen je u dve faze. Prva je tokom devedesetih, kada novonastala hip-hop supkultura u Srbiji traga za svojim autentičnim, lokalnim karakterom, kao stil koji je nastao među radničkom klasom, a prve pobornike u Srbiji našao među srednjom klasom. Odnosom hip-hopa i dizel-kulture u tom periodu ilustruje se ova potraga za identitetom. U drugoj fazi, hip-hop konačno pronalazi svoje mesto u srpskom društvu time što se učvršćuje u radničkoj klasi i povezuje sa dizel kulturom naročito nakon povratka dizelaštva (Papović & Pejović, 2016). U tom procesu, hip-hop supkultura se deli na elitističko krilo, dalje podeljeno na liberalni i konzervativni deo, i antielitističko krilo sa haotičnim političkim karakterom koji osciluje od radikalno levih do ekstremno desnih stavova.   Ključne reči: hip-hop, supkultura, elita, klasa, politika, tranzicija