Manifest Komunističke partije 170 godina posle prvog izdanja: uvod u tematski broj Sociološkog pregleda - Vratuša, Vera A. (Sociološki pregled, 2018)
Sto sedamdeset godina koje su protekle od prvog izdanja Manifesta Komunističke partije (Marx, Engels, 1848), predstavljaju dobar razlog da se uputi poziv zainteresovanim autorima da promisle o aktualnosti osnovnih teza Marksa i Engelsa koji su ih rezimirali već u ovom programatskom radu dok su bili u svojim dvadesetim godinama, razvijajući ih dalje u kasnijim radovima, u tesnoj vezi sa usponima i padovima proleterske klasne borbe. U narednim paragrafima napravićemo pregled osnovnih teza koje su i dalje relevantne za razumevanje savremenih istorijskih procesa, kao i za orijentisanje delovanja antisistemskih društvenih pokreta.
Keywords: social revolution||; ||socijalna revolucija; small bourgeoisie||; ||sitna buržoazija; proletariat||; ||proletrijat; bourgeoisie||; ||buržoazija; Manifesto of the Communist Party||; ||Manifest Komunističke partije