Britanska politika na Balkanu - Kolakovic, Aleksandra M. (Sociološki pregled, 2018)
Osvrt na knjigu Aleksandra Rastovića Velika Britanija i Kosovski vilajet 1877–1912. godine, Zavod za udžbenike, Beograd, 2015, str. 256.Formulisanje britanske politike na Balkanu i prema Srbiji, kroz istorijske procese dugog trajanja, jeste jedna od značajnih i još nedovoljno istraženih tema i pored brojnih knjiga, članaka i tekstova. Publikovanje knjige Velika Britanija i Kosovski vilajet 1877–1912, autora prof. dr Aleksandra Rastovića, koji se od početka svoje akademske karijere posvetio izučavanju britansko-srpskih odnosa, pokreće novu naučnu diskusiju.Ključne reči: Velika Britanija, Balkan, Srbija, Kosovski vilajet, kraj 19. i početak 20. veka.