Zapažanja o Manifestu Komunističke partije iz socijalizma Trećeg sveta - McKelvey, Charles (Sociološki pregled, 2018)
Polazeći od kognitivne teorije Bernarda Lonergana i od antikolonijalnih pokreta, rad zastupa tezu da se univerzalno shvatanje društvene dinamike postiže kroz lični susret sa društvenim pokretima potlačenih. U radu se dalje navodi kako je Marks implicitno primenjivao ovaj metod susreta ukrštenih horizonata, i na taj način stekao značajnu prednost u razumevanju. Rad ukazuje na marginalizaciju Marksovih uvida na zapadnim univerzitetima i na previde zapadnjačkog marksizma, naglašavajući značaj revolucionarnih političkih subjekata koji su se pojavili u Trećem svetu. Kako bi prevazišli svoja ograničenja, zapadni marksisti treba da se posvete neprekidnom ličnom upoznavanju s narodnim revolucionarnim pokretima Trećeg sveta.
Keywords: university structures||; ||univerzitetske strukture; Third World movements||; ||pokret zemalja Trećeg sveta; Marxism||; ||marksizam; Lonergan||; ||Lonergan; Marx||; ||Marks