O istorijskoj regresiji: napomena povodom 170-godišnjice Manifesta - Močnik, Rastko (Sociološki pregled, 2018)
Ograničenja Manifesta (odsustvo pojma „društvene formacije”; uverenja da kapitalizam u svim društveno-istorijskim kontekstima proizvodi iste rezultate) predstavljena su kao simptomi određenog tipa levičarske teorije sa značajnim praktičkim i političkim posledicama. Tekst pokazuje kako su ta ograničenja analogna nedostacima jugoslovenske kritičke levice: verovanje da je socijalistička revolucija ireverzibilna; potcenjivanje glavnog protivrečja postkapitalističkih društava: „kapitalistički procesi / socijalistiki procesi i prakse”) koja su je sprečila da se adekvatno suoči sa restauracijom kapitalizma.
Keywords: post-capitalism||; ||postkapitalizam; Yugoslav critical lef||; ||jugoslovenska kritička levica; Restauration of capitalism||; ||resturacija kapitalizma