Komunistički manifest, 170 godina kasnije - Amin, Samir (Sociološki pregled, 2018)
Nijedan tekst napisan sredinom devetnaestog veka nije očuvao svoju validnost do danas tako dobro kao Komunistički manifest iz 1848. Može se uočiti da čitavi paragrafi teksta odgovaraju savremenoj stvarnosti, čak i više nego 1848. Polazeći od premisa koje jedva da su bile vidljive u njihovo vreme, Marks i Engles izveli su zaključke koji su tokom narednih 170 godina istorije u potpunosti potvrđeni. U ovom članku pružiću dodatne prosvetljujuće primere.
Keywords: bourgeois democratic revolution; popular democratic revolution||; ||buržoaska demokratska revolucija; popularna demokratska revolucija; capitalist parenthesis in history||; ||kapitalistička zagrada u istoriji; imperialism||; ||imperijalizam; globalisation; homogenization; polarisation||; ||globalizacija homogenizacija; polarizacija; historical materialism; revolution; decadence||; ||istorijski materijalizam; revolucija; dekadencija