Ideje o globalizaciji u časopisu Sociološki pregled: mogućnosti primene Heldove podele škola mišlјenja - Popić, Snežana S. (Sociološki pregled, 2018)
Čovečanstvo je prošlo kroz nekoliko faza razvoja globalne svesti, određenih u zavisnosti od istorijskog ispolјavanja intenziteta procesa globalizacije u osnovnim oblastima društva. Naučno interesovanje za globalizaciju traje tek nekoliko decenija i izražava se kroz različite teorijske perspektive o globalizaciji. Iako je u mnogim teorijskim modelima postalo uobičajeno da se skup ideja o globalizaciji najčešće deli na skepticizam i hiperglobalizam, a ređe na transformacionizam, ostalo je otvoreno pitanje da li je i spisak osnovnih argumenata iz radova autora koji se bave ovom temom u skladu sa podelom škola mišlјenja Dejvida Helda (David Held). Kako bi se opisala idejna raznovrsnost globalizacije u Srbiji, u prvom delu ovog teksta je analizirano pojmlјenje procesa globalizacije u radovima objavlјenim u časopisu Sociološki pregled, dok su u drugom delu teksta izloženi nalazi o mogućnosti primene podele škola mišlјenja o globalizaciji Dejvida Helda i njegovih saradnika. U skladu sa cilјevima istraživanja, primenjen je metod analize sadržaja, pri čemu je konstruisan i model kodiranja podataka prema deduktivnoj strategiji. Ovaj rad upućuje na zaklјučak da su samo neki od kriterijuma ove podele relevantni za razlikovanje ideja o globalizaciji na domaćem sociološkom području.
Keywords: globalization||; ||globalizacija; ideas||; ||ideje; journal||; ||časopis; Sociološki pregled/Sociological Review||; ||Sociološki pregled; David Held et. al’s division of three schools of thought about globalization||; ||podela škola mišlјenja o globalizaciji Dejvida Helda i saradnika; method of content analysis||; ||metod analize sadržaja