Zastuplјenost tema iz sociologije porodice u Sociološkom pregledu (1938–2017) - Košarac, Biserka R.; Ćorluka, Bojan (Sociološki pregled, 2018)
U ovom radu autori daju sintetički prikaz i analizu radova iz oblasti sociologije porodice u Sociološkom pregledu (1938–2017). Istraživanja porodice na području Balkana imaju dugu tradiciju i već u prvim brojevima Sociološkog pregleda obrađivane su teme iz oblasti sociologije porodice. U objavlјenim radovima može se uočiti postojanje istorijskog kontinuiteta proučavanja postojanja i nestanka porodičnih zadruga i tradicionalne, patrijarhalne porodice i nastajanje njenih modernih oblika. Takođe, radovi prate i promene koje je porodica doživela u periodu nakon 90-tih godina prošlog veka apostrofirajući gotovo sve aspekte porodice: strukturu, funkcije, porodične odnose, porodičnu patologiju, socijalizaciju dece, roditelјstvo i pojavu novih, alternativnih formi braka i porodice.
Keywords: Sociološki pregled/ Sociological Review||; ||Sociološki pregled; sociology of family||; ||sociologija porodice; changes in the family||; ||porodične promene