Teme iz obrazovanja i vaspitanja u Sociološkom pregledu - Vasilijević, Danijela N.; Bojović, Žana; Mihajlovic, Tatjana (Sociološki pregled, 2018)
U istorijskoj genezi ideja postoji nekoliko segmenata značajnih za sociologiju obrazovanja, počev od činjenice da je obrazovanje imalo moć u društvu, pa sve do preispitivanja kvaliteta obrazovanja. Geneza aktualizovanja sociologije obrazovanja u našoj stručnoj periodici ilustrovana je na primeru analize časopisa Sociološki pregled. Ispitana je zastuplјenost sadržaja iz domena obrazovanja (karakter, ekstenzitet i intenzitet) u Sociološkom pregledu od prvog izdanja 1938. godine do danas. Istraživačka retrospektiva naučnih i stručnih radova (766 bibliografske reference) pokazuje da aktualizovanje i interpretacija ovih tema uglavnom participira sa konstituisanjem sociologije kao nastavnog predmeta, nastanka i razvoja sociologije obrazovanja, vezom ideološko-političkog konteksta i sistema obrazovanja u celini.
Keywords: sociology of education||; ||sociologija obrazovanja i vaspitanja; education||; ||obrazovanje; upbringing||; ||vaspitanje; scientifc journal Sociološki pregled/ Sociological Review||; ||naučni časopis Sociološki pregled