Sociologija i istorija u Kosićevom delu: osam decenija kasnije - Jovanović, Ivan М (Sociološki pregled, 2018)
Rad je usredsređen na razmatranje odnosa dve nauke - sociologije i istorije. Mada on može da bude tretiran na različite načine, osmatračnica sa koje je analiziran je sociološko delo Mirka M. Kosića.Ovaj pogled signiraju analogije Kosićevog opusa sa radovima njegovih savremenika, sa delom ovovremenih sociologa, rečju, sa perom autoritata iz oblasti sociologije, istorije, te istorijske sociologije. Kosićevo viđenje odnosa dvaju nauka je i danas neupitno, podrazumevajuće, mada je bilo autora koji su nešto docnije nakon njega zagovarali sasvim drugačije mišlјenje. Glavni nalaz ovog promišlјanja je da je naš prvi školovani sociolog jedan od rodonačelnika istorijske sociologije u Srbiji, mada nipošto jedini ili najvažniji. No, ono što vredi za stvaralaštvo našeg sociologa uopšte, a to je izvesna zanemarenost, skrajnutost, odnosi se i na ovo pitanje. Ono je, pak, ovde osenčeno, potencirano kroz rezultat pomenutog zaklјučka. U konačnici, ovaj rad sam po sebi označava i svojevrsni otklon od konjuktura koje postoje na našoj sociološkoj avansceni.Klјučne reči: Sociologija, istorija, Mirko M. Kosić, istorijska sociologija.