Novija istraživanja porodice u Sociološkom pregledu – doprinos jačanju discipline - Čikić, Jovana M; Bilinović Rajačić, Ana Lj (Sociološki pregled, 2018)
U radu se analiziraju 72 teksta relevantna za sociološko proučavanje porodice, publikovana u časopisu Sociološki pregled u periodu od 2000–2017. godine. Analiza obuhvata kvantitativni pregled dinamike objavlјivanja radova, karakteristike autorstva, zastuplјenost tema relevatnih za sociološku analizu porodice, kao i kvalitativni pregled istraživačkog konteksta. Posebna pažnja posvećena je radovima u kojima je analiziran odnos porodice i srodnih koncepata (srodstva, braka, reprodukcije, roda, generacije, roditelјstva), kao i onima u čijem je fokusu uticaj makro društvenih procesa i promena na aspekte porodičnog funkcionisanja. U zaklјučku su izneti nalazi o razvojnim tendencijama unutar discipline, kao i karakteristikama sociološkog proučavanja porodice u Srbiji.
Keywords: family||; ||porodica; sociology of the family||; ||sociologija porodice; Sociološki pregled/Sociological review||; ||Sociološki pregled; marriage||; ||brak; parenthood||; ||roditelјstvo