Stavovi nastavnika prema obrazovnoj koncepciji efikasne škole - Nikolic, Ivko Aleksandar; Mandic, Danimir Petar; Kostadinovic, Ivan Svetolik (Sociološki pregled, 2018)
Pod uticajem informaciono-komunikacionih tehnologija postepeno se napušta koncepcija tradicionalne škole. U traženju odgvora na pitanje kako da obrazovanje postane efikasnije u društvu digitalne ere, značajno je razmotriti pitanja primene informatičko-komunikacionih tehnologija u procesu nastave i učenja. Cilј našeg istraživanja je bio da se utvrde stavovi nastavnika prema koncepciji efikasne škole. Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1367 nastavnika razredne i predmetne nastave, stručnih saradnika (pedagoga/psihologa) i direktora škola u gradovima Srbije. U istraživanju je primenjena tehnika terenske ankete. Podaci su obrađivani korišćenjem deskriptivnih statističkih postupaka. Rezultati istraživanja pokazuju da nastavnici ispolјavaju visok stepen slaganja sa tvrdnjama koje se odnose na obeležja efikasne škole. Konkretnije, efikasna škola mora biti institucija saradnje i poverenja u kojoj svi uče. U efikasnoj školi mora postojati nova prostorna i vremenska organizacija. Dobijeni nalazi mogu predstavlјati pouzdanu osnovu, kreatorima obrazovnih politika, u modelovanju efikasne škole i delotvorne nastave koja bi svakog učenika vodila do uspeha prema njegovim individualnim mogućnostima.