Samir Amin: Oktobarska revolucija 1917, jedan vek kasnije - Vratuša, Vera (Sociološki pregled, 2018)
Samir Amin, egipatski i francuski politički ekonomista promarksističke i antievropocentrističke orijentacije, u svojoj knjizi sa pet poglavlјa, Oktobarska revolucija 1917, jedan vek kasnije, prigodno objavlјene u predvečerje proslave stogodišnjice Oktobarske revolucije, argumentuje stav da da velike revolucije mogu da budu samo odložene, da mogu imati privremene zastoje usled konzervativnih otpora ili kontrarevolucija, ali da revolucionarnih napredaka ne može biti. Oktobarska revolucija stoga i dalјe osvetlјava nedovršene borbe naroda, naslednika komunizma Treće internacionale, za supstancijalno ostvarivanje ovih cilјeva. Amin zatim pristupa situiranju Oktobarske revolucije u savremeni kontekst trijumfa „liberalne”, a zapravo kapitalističke kontrarevolucije. Amin zaklјučuje da je ovaj trijumf samo prividan, s obzirom na to da je kapitalistički sistem već na putu vlastite haotične dekompozicije, otvarajući prostor za moguću kristalizaciju nove revolucionarne situacije.
Keywords: conflict of the capitalist center and colonized periphery||; ||sukob kapitalističkog centra i kolonizovane periferije; imperialism||; ||imperijalizam; soviet system||; ||sovjetski sistem; class alliance of workers and peasants||; ||klasni savez radnika i selјaka; counterrevolution||; ||kontrarevolucija; October Revolution||; ||Oktobarska revolucija