Evroislam Basama Tibija - Ilic D., Zoja B (Sociološki pregled, 2017)
Cilј ovog rada je da prikaže intelektualni i naučni rad nemačkog sociologa sirijskog porekla, Basama Tibija, najviše predstavlјanjem njegovog koncepta evroislama, koji je višestruko primenlјiv na međunarodnom društvenom i političkom nivou. Evroislam podrazumeva ideološke okvire i smernice pomoću kojih muslimani i nemuslimani mogu konstruktivno da prevaziđu nesporazume na koje nailaze u zemlјama zapadne Evrope i na drugim mestima. Takođe, Tibi predlaže načine na koje muslimani u muslimanskim zemlјama mogu bezbolnije proći kroz promene koje će ih voditi napred. S obzirom na činjenicu da su i države nekadašnje Jugoslavije domovina određenog broja muslimana, Tibijev rad može biti koristan za sociološku analizu i smernice državnih politika, između ostalog i u Srbiji.
Keywords: the Balkans||; ||Balkan; Europe||; ||Evropa; Muslims||; ||muslimani; Evroislam||; ||evroislam; Basam Tibi||; ||Basam Tibi