Ka globalnom geopolitičkom novumu – sa svetskim ratom ili bez njega do promene poretka? - Stepic, Milomir (Sociološki pregled, 2026)
Svet se nalazi u turbulentnoj tranziciji poredaka, koja se odvija u vidu političkih, vojnih, tehnoloških, ekonomskih, verskih, propagandnih i drugih sukoba. U njima učestvuju akteri koji astoje da zadrže privilegovan status quo, s jedne strane, i sile u usponu koje pretenduju da promene sistem u kome imaju podređenu poziciju, s druge strane. Iako oružani sukobi na prvi pogled  maju proksi-karakter, svetski rat je moguć kao kompleks regionalnih ratova. Autor smatra da njihovi ishodi već proizvode geopolitičko, odnosno sveobuhvatno preoblikovanja sveta. Apsolutna dominacija SAD tokom „unipolarnog trenutka“ odavno se završila, ali multipolarni sistem u pravom smislu još nije u potpunosti uspostavljen. Aktuelni istorijsko-geopolitički trenutak najispravnije bi bilo definisati kao proces multipolarizacije, odnosno izgradnje policentričnog sveta. Za sada se ne može reći kakva će ta policentričnost biti, kakav će biti raspored sila na skali globalne moći i da li će težiti kako-tako ravnotežnom (neo)bipolarizmu. Još jedan „kraj istorije“ (?) nazire se u smeni unipolarizma novim unipolarizmom – umesto Pax Americana uslediće pokušaj da se uspostavi Pax Sinica. Dakle, ne razmišlja se izvan šablonizovanih koordinata nekog oblika polarnosti. Brojni su pokazatelji da se svet, međutim, kreće ka geopolitičkom novumu – mozaičnoj strukturi blokova čiji će integracioni principi biti nekoherentni, granice fluidne, a međusobne veze fleksibilne.
Keywords: geopolitička tranzicija; doba ratova; nepolarizam; integracioni blokovi; nekoherentnost principa