Koaliciona proaktivna agresija i ljudska priroda: interdisciplinarni pristup - Pejković, Kristina (Sociološki pregled, 2026)
Cilj ovog rada je interdisciplinarno istraživanje koalicione proaktivne agresije kod ljudi. Ovom temom bavi se antropolog Ričard Rengem u kontekstu uporedne primatologije. Ovaj tip agresije najčvršće je povezan sa konceptom organizovanog ili kolektivnog nasilja u sociologiji, u vidu koordiniranih ljudskih radnji usmerenih na ostizanje određenog cilja, što često dovodi do povreda ili smrti pojedinaca, grupa ili čitavih društava. Istorijski primeri ovog tipa nasilja obuhvataju: ritualno žrtvovanje i kažnjavanje, pokolje, koncentracione logore, ratovanje i aktivnosti državnih tela kao što su vojska i policija, odnosno entiteti koji drže monopol nad nasiljem. Primarno pitanje je da li je ovaj vid nasilja urođen ljudskoj prirodi. Samim tim, jedan deo rada podrazumeva filozofsko-teorijsku raspravu o (ne)postojanju ljudske prirode i opštih osobina ljudskog ponašanja u vezi sa agresijom. Zatim sledi pregled teorija o koalicionoj proaktivnoj agresiji, koje obuhvataju razne oblasti, uključujući primatologiju i sociologiju. Izučavanje ovog vida agresije je od presudne važnosti jer su njegovi mehanizmi često skriveni, pri čemu agresija nije uvek očigledna u ponašanju pojedinaca, ali kumulativne radnje pojedinaca imaju nasilne ishode.
Keywords: koaliciona proaktivna agresija; organizovano nasilje; ljudska priroda; interdisciplinarnost; sociologija