Novi prilozi za biografiju Dragića Joksimovića - Dostanić, Dušan; Radojević, Mijodrag (Sociološki pregled, 2026)
Dragić Joksimović (1893–1951) bio je pravnik i političar, narodni poslanik, advokat i delatnik u oblasti kulture. U stručnoj javnosti je poznat kao advokat odbrane na suđenju generalu Dragoljubu Mihailoviću. Nakon završetka ovog procesa, komunisti su Joksimovića ostrakizovali. Posle gubitka građanskih prava i zabrane bavljenja advokaturom, njegovo stradanje je nastavljeno lišenjem slobode, a okončano u Kazneno-popravnom domu u Sremskoj Mitrovici. Joksimović je rehabilitovan odlukom suda 2008. godine. Od 2020. Advokatska komora Srbije je ustanovila Povelju „Dragić Joksimović“, s namerom da dodelom ovog priznanja učvrsti poverenje u profesionalno i etičko obavljanje pravozastupničke delatnosti.Autori članka, na osnovu novih izvora, predstavljaju neotkrivene podatke iz biografije Dragića Joksimovića, naročito o njegovoj porodici i školovanju u Nemačkoj, dopunjuju i ispravljaju do sada korišćene činjenice. Joksimović je doktorirao na temu zemljoradničkih komora. U Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca profesionalno sindikalno i staleško udruživanje, naročito među zemljoradnicima i radnicima, bilo je predmet teorijskih i političkih rasprava. Istraživanje pruža celovitiju i verniju sliku Joksimovićevog lika i dela, nego što je to bilo poznato u stručnoj javnosti. Život i karijera Dragića Joksimovića odvijali su se u smutnim vremenima prve polovine prošlog veka, u razdoblju političke krize u Jugoslaviji između dva svetska rata, dolaska „novog doba“ idiokratske diktature i jednoumlja. Joksimovićeva paradigmatična sudbina je podsećanje na tragediju preobražaja srpskog društva i stradanja većeg dela domaće inteligencije nakon pobede komunističke revolucije.
Keywords: pravo; politika; zemljoradničke zadruge; zemljoradničke komore; demokratija; diktatura