Društveni prostor siromaštva kao predmet sociološke analize - Klyuev, Alexey; Šuvaković, Uroš V.; Bagirova, Anna; Kozitsina, Tatiana (Sociološki pregled, 2026)
Autori ovog rada istražuju konceptualizaciju „društvenog prostora siromaštva“ i njegov značaj za savremenu sociološku analizu siromaštva. Sprovedena je pregledna analiza međunarodnih (Web of Science) i nacionalnih (RSCI, SCIndeks) publikacija s ciljem otkrivanja preovlađujućih teorijskih i metodoloških pristupa – društvene isključenosti, pristupa mogućnostima, režima socijalne zaštite, institucionalne teorije, zajedničke proizvodnje i društvenog prostora. Bibliometrijska analiza ukazuje na to da, uprkos relativno ograničenom kvantitativnom prisustvu, koncept društvenog prostora pokazuje visoku disciplinarnu važnost: njegova citiranost i Hiršov indeks su značajno veći u poređenju sa širim interdisciplinarnim područjem. Koristeći bibliometrijski alat VOSviewer, autori studije mapirali su strukturne klastere i semantičku dinamiku istraživanja siromaštva, pokazujući prelazak sa makrostrukturnih kategorija (isključenost, nejednakost, paternalizam) na pristupe orijentisane na aktivnosti, koji naglašavaju subjektivna iskustva i strategije suočavanja sa siromaštvom. U radu se opravdava potreba za uvođenjem analitičke kategorije „društveni prostor siromaštva“ koja ujedinjuje strukturne, resursne i agenturne aspekte i odražava prelazak sa statičkih predstava o siromaštvu na procesualnu perspektivu, orijentisanu na individualne i kolektivne puteve prevazilaženja deprivacije.
Keywords: siromaštvo; društveni prostor; bibliometrijska analiza; VOSviewer; agencija